Bride of The Century [백년의 신부 / Baeknyeonui Sinbu]



Episode: 16
Channel: TV Chosun
Original Run: February 22nd, 2014 – April 12, 2016
Cast: Lee Hong Ki, Yang Jin Sung
Writer: Baek Young-sook

Drama ni berlatar belakang pada rumor sumpahan keturunan keluarga Teayang Group, di mana isteri pertama kepada anak lelaki pertama keluarga ini akan mati sebagai korban penunggu rumah. Drama ni x scary pun, spooky sikit waktu mula-mula episod..tapi x menakutkan pun…hehe. Ada unsur supernatural yang xde la over sangat, very natural to the plot…i like…hihi.

Jadi al-kisah, entah kenapa 2 wanita yang xde kaitan tapi muka mmg seiras. Jang Yi Kyung adalah tunang Choi Kang Joo (play by Lee Hong Ki….wooohooo), tapi ni arrange marriage among keluarga cheabol. Kang Joo ni mulanya heartless, dia buat boolayan je sama Yi Kyung. Yi Kyung kononnya give up dengan Kang Joo dan kemudiannya hilangkan diri. Terpaksa la family Yi Kyung upah Na Doo Rim untuk menyamar jadi Yi Kyung. Mula patut menyamar sehari..terus drag down sampai both Doo Rim & Kang Joo fall in love with each other.

Suka dengan drama ni sebab plot development sangat solid. Fast pace, nothing draggy nor melo. Suka development macam mana Kang Joo slowly turn from cold heartless guy to such a warm gentlement…hihi.

One of my fav scene…hihi…aigoooo…

Yang bahagian supernatural dan cerita di sebalik curse tu pun best…slowly diorang buat kita nervous and takde idea what actually going to happen or what is the story behind it. And slowly diorang peel off the truth. Memang deabak.

Kalau kaki drama korea mcm saya ni, mesti tau kan format plot drama korea cemner. Biasanya dua episod terakhir akan ada halangan terbesar untuk hero & heroin. Nervous saya fikir…apa lagi yang akan berlaku. Tapi drama ni lain. Diorang boleh plak buat another historical flasback scene…tak cukup 100 tahun lepas, ada juga misteri 50 tahun lepas. Dan yang best-nya slowly tunjuk macam mana life diorang lepas semua yang dah sattle down.  I like this kind of ending. Sama macam drama Fullhouse yang tunjuk life diorang bersama, tapi ni panjang lagi…hehe. Puas hati wrap up the story in 2 lengthly episode. Kengkadang selalu drama korea buat ending hero & heroin kiss each other tanda happily ever after la konon. Neee….i don’t like that…punya la seribu rintangan..cemtu je ending. So i really like this drama ending style…hehe.

And I also love the red thread scene…significant sangat…hehe.

Owh ya…the most most amazing part for me:



OMG…i been there!!! and just a month after the wrapping of this drama….huhu.



Windy Hills in Geoje-do…bapak jauh filming location….haha. Tapi seriously sangat cantik…rasa nak duduk seminggu je kat sini. 

~~

Tabik spring dengan both lead actor & actress. Kagum sangat Yang Jin Sung boleh switch character flawlessly between Yi Kyung & Doo Rim. Dan happy sangat Hong Ki jadi lead actor. I’m still heartbroken for him in You’re Beautiful…hahaha…oh my Jaremy.

Soredewa,Ja Ne 🙂
Tagged ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *