Fitrah…

Salam semua..

It’s been a while right?..hehehe..dah lebih sebulan xde twitter, boleh jugak aku survive eyh…hehehe. Hari tu ada jenguk twitter sekejap..terharu sangat ramai rakan twitter missing me…kekeke. Perkara yang kita tak ada tu selalu buat kita lebih hargai apa yang ada.

A lot of thing had happen the past few months. Tahun 2012 sangat mencabar, banyak sangat perubahan dalam hidup..hehe. ‘Masa bertapa’ for the past few weeks make me think a lot on myself too. About future, about what kind of life we want to live..

Dalam serabut serabut otak ni, i read back my old entries. I figure out that I have this thinking since few years ago…un-answered or perhaps never ending tought on my on live…hehehe

Tapi sebenarnyakan….jawapan tu dah ada depan kita. Cuma kadang-kadang kita pekak-kan telinga dan pejamkan mata…kita menangkan ego.

I wrote few good entries before, good as in it really voice out my concern & opinion : HERE, HERE, HERE, HERE… I feel good reading it back. Terkesan sikit dengan komen yang ditinggalkan pembaca kat entry Kerana Kita Insan Berbeza:

Dicipta Allah kita berbeza, namun jalan kita hanya ada satu. Jalan lurus, berbeza dengan kafir. Mereka ada jalan ke kiri, neraka. Ke kanan, nafsu. Kita hanya ada tengah, jalan lurus.

Ibarat Makino (version Jepun) dan Jandi (version Korea) hidup mereka untuk hidup, sedang kita hidup kita untuk mati, bersiap untuk mati.

Hidup kita untuk kenal dan cinta Allah agar dapat melihat zatNya kelak disyurga kelak. -alqasam

Another one from same entry:

Kita diuji dengan macam-macam ujian, dan kita tahu, ujian itu perlu untuk meningkatkan darjat iman. Tapi, kadang2, kita sering terlupa betapa, apabila kita diuji, apabila kita sedih, Allah merupakan Pendegar yang Paling Baik, Allah merupakan Pendengar yang Paling Setia, Allah merupakan Pemberi Jalan Penyelesaian yang Paling Bijak. Kerana terlupa, maka kemudian, kita akan cuba mencari kawan atau kekasih untuk menenangkan hati kita. Mengadu betapa malangnya nasib kita, meminta penyelesaian atas masalah kita.

Funny that these two comments are received in early 2009, way back when i’m still in blogspot.

Jawapan sudah ada di depan mata..ku pohon kekuatan untuk menempuhinya 🙂

1 thought on “Fitrah…

  1. salam.
    terkesan jugak dengan komen yang diberikan tu. “..Allah merupakan Pendengar yang Paling Setia, Allah merupakan Pemberi Jalan Penyelesaian yang Paling Bijak..”

    tapi sekarang ramai yang mencari jalan dengan meluahkan dalam facebook. bukan di tikar sejadah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *