Ku sangka dari tanah Korea..tapi..

Annyeonghaseyo…

Tengah hari tadi lepas lunch, singgah sebentar di Speedy atau nama betul kedai tu Video Ezy tak jauh dari pejabat. Selama ni tak pernah sibuk nak beli album kat sini sebab lagi suka beli terus dari Korea atau Jepun.

Tapi di kedai tu tadi ada promo Buy 2 For RM50. Kiranya satu RM25 je. Salah satu album yang termasuk dalam promo ialah album FT Island kat atas. Memang tergugat iman <withdrawal sindrom lepas konsert, rasa nak beli je semua koleksi album diorang…lol>. Label “Imported Warner Music” tu dah kompem album ori. Kalau Perniagaan Telawi atau PMP punya label ambe was-was sikit…hoho.

Jadi ambe sambar je la. Tambah lagi tengok Tohosinki The Secret Code 2CD+DVD pun ada skali “Buy 2 For RM50”. Turut dibawa balik ialah Blu Ray Adele Live in Royal Albert Hall. Ambe memang lama dah plan nak beli tapi asyik tangguh. Dan kebetulan pulak kat sini jual murah RM79.90…kalau tak silap ambe harga standard dia RM99 cemtu kot (takpe la kalau salah retinya memang harga dia la tu..lol)

Just now bila buka album-album ni, baru tau kenapa boleh murah. Walaupun memang original dan berlabel “IMPORTED”, tapi rupanya album FT Island tu hasil kilang Malaysia…sob sob…ku sangka naik flight dari Korea. Baru la ambe tahu label “IMPORTED” tak semestinya datang dari seberang laut…huhu.

Album Tohosinki tu memang ambe dah agak versi Malaysia, tapi packaging masih sebijik Japan mari…hoho.

Beza album Japan keluaran Japan dan keluaran Malaysia

Kalau tengok perbandingan antara album hasil kilang Japan dengan hasil kilang Malaysia:

1) Album Japan versi asal akan tulis “Made in Japan”

2) Album Japan versi negara lain plak akan tulis “This product is licensed to be distributed and sold in the following~~~~Malaysia,~~.”

3) DVD album versi asal Japan ialah Region 2, DVD sini MPEG-2 Region 3.

Untuk pengetahuan korang, waktu aku beli album FT Island tu, takde idea pun lagu dalam tu lagu apa. Aku start tahu sedikit sebanyak perkembangan FT Island sejak album Beautiful Journey kot..haha. Tapi bila dengar tadi, happy sangat sebab lagu first tu memang aku suka sangat…baru google tadi..lagu “Bad Woman”…. ~no napun yoja ya aniyaa~ <owh…terkenang hongki nyanyi live last week…huhu>

Sedih la jugak ni bukan dari tanah Korea, tapi asal ori tak kisah la jugak…huhu.

6 thoughts on “Ku sangka dari tanah Korea..tapi..

  1. yg IMPORTED TU biasanya mmg Taiwan mari,printed dari kilang sana utk market kat Malaysia,SG,CHINA dan lain-lain.. tapi still ori dan sales tu counted dlm Asia punye market la. lagipun nak distribute dlm byk version kena ada licence..
    yg perniagaan telawi ke ntahpape tu mmg sah2 tipu punye..

    kalau PMP tu ori weh,kalau x masakan dia boleh jd official distributor utk 2AM punye 3d concert kat wayang tu.

    kt msia ni mmg jarang ada kedai jual yg ori dari Korea..

    1. owh baru perasan FT Island tu Taiwan version… “Marketed & Printed by Warner Music Taiwan Ltd.”
      patut pun dia stick “IMPORTED”tu…haha..tapi aku cek semalam yang versi Korea memang dah out of print kot..haha

      Yang Tohosinki tu memang hasil kilang Malaysia…lol..tengok je “Marketed & Distributed by Warner Music (Malaysia) Sdn Bhd”

      1. yg Tohoshinki tu walaupun msia punye tp ori sbb distributor mmg official record label..so yg tu mmg xde masalah la..

        mcm album jungmin aku beli tu ada official malaysian version, distributor nye sony music..

        kilang ‘telawi’ ntah ape kebende tula yg selalu buat org jd confuse,sbb malaysia version je org igt tak ori,pdhal ade je ori tp depends ada distributor ke tak. kalau xde yg mmg taiwan punye version jerla market kt malaysia ni..

  2. ahhaha lor macam gitu plak..patutlah murah..ambe x taulah camne cd ori atau …hengatkan yg jual kat kedai cam speedy tuh dah ori datang dari negara asal..mmm skrg baru tau..so ada bagai2 versilah plak….skrg ni pong ambe dah jarang sangat beli kat kedai2 camtu…beli ngan rucci je ..^^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *