Running Man

Assalamualaikum…

Hohoho…tengok tajuk dah tau, tujuan post ni nak promote variety show yang sangat hot di Korea dan juga di kalangan peminat Korean culture seantero dunia…hohoho.

Tema variety show ni agak lain dari yang lain, yang mana peserta akan menjalani beberapa aktiviti (games) yang bukan hanya peserta je yang dub dab dub dab…kita yang menonton pun sama sekali dub dab. Yang paling tak boleh blah, sepanjang menonton variety show ni, memang tak kering gusi & asyik pecah perut gelak sakan…hohoho, hebat penangan rancangan ni.

Satu yang aku respect dengan orang Korea ni kan, sambil-sambil buat variety show, diorang sengaja pilih landmark Korea sebagai lokasi pengambaran. Bagi diorang, boleh memperkenalkan tempat tarikan pelancong, dan bagi kita penonton boleh tahu mana tempat-tempat yang best untuk pergi melancong. Sambil-sambil tu, kagum juga aku ngan landmark diorang. Sebagai contoh, kerusi kat Suwon World Cup Stadium (lokasi episod kedua) dicat elok-elok warna-warni; siap ada muzium lagi dalam Komplek Sukan. Dan sememangnya Kompleks sukan tersebut menjadi salah satu tarikan pelancong di Korea. Aku tak tahu la kalau Kompleks Sukan Bukit Jalil kita ada dibuat untuk tarikan pelancong, tapi setakat ini ia hanya landmark pada nama dan tiada usaha untuk betul-betul promosi Bukit Jalil kan…

Tu baru satu contoh landmark yang aku sebut…hohoho…ada banyak lagi landmark lain seperti Lotte Worlds/ L Theme Parks (baru tau kenapa orang selalu pergi sini kalau melancong ke Korea); Gyeonghuigung Palace – Seoul Museum of History (Istana yang menyimpan sejarah 400 tahun Korea, selalu diguna untuk rakaman period drama);  Gwacheon National Science Museum; Nam San Seoul Tower; Sejong Center for Performing Art (Sejong nama anak Mishil kan..hoho) & National Museum of Contemporary Art (sangat best, dan rasanya ni tempat selalu dalam drama-drama kan..hoho).

Muka nerbes YongHwa…suka aku tengok YongHwa dalam Running Man, nampak lebih alive & cool compare dgn WGM…lol
Running Man main cast…like them all..hoho

Running Man with English subtitle can be download (or get streaming link) at isubs-squad.com. They also have Family Outing series^^.

11 thoughts on “Running Man

  1. whoaaaaaaaaaa ske jugak tgk ini…
    ske tgk kim jong kook…
    tahun melawat korea /..mcm2 dorang buat ye..hehe
    pegi vote Jeju Island skrg sbg pulau terbest..chewah..ahaha

  2. hehe,,running man best,,,
    sparta kook yg menggerunkan
    monday kapel yg comel,,,
    guest2 pon smua yg cool jer,,,
    paling suke tgok episod yg de yonghwa n nichkhun,,,

    running man daebak!!

  3. yup…my fav TV show…
    x penah miss tgk RM…
    plg suka sparta kook, yoo jae suk monday couple and all member RM…
    running man daebak!!!!..

  4. rupenye cik hurul aini pun suke jugak…
    saye pun suke… n yonghwa dh 3 ke 4 kali dh kan dlm rm ni kn?… kalau yonghwa jd permenant pun best gak, ganti joongki, joongki dh nak tggl kan rm… sob3…
    mmg best r cte ni… tiap2 mggu mesti update kat isub nak tgk ep bpe dh sub…

    tp episod2 yg ade skrg ni diorg dh tukar format die, men nyorok2 tu dh tak d dh diganti dgn guest nyorok2 je.. rsnye men hide n seek tu lg best…
    lagi satu rindu nak tgk diorg men runnning man thief card game tu… mayb diorg nak wwat pembaharuan kot thats y dh tukar….

    apepun chayok rm!

  5. wooohoooo… imma big big fan of Running Man after Family Outing. yang penting ada Yoo Jae Suk..serious minat gile kat ahjussi ni.. kekekeke..

    ekceli Running Man punye rating awal2 episod tak brp nk tggi,lg pun time tu diorang punye segment game masih samar2, sering bertukar2.. tp walaupun bertukar penonton cam da boleh terima sampai skrg..
    pastu plak rancangan ni antara rancangan yg digeruni oleh selebriti korea sbb kene kerah tenaga selama berbelas jam utk shooting,lari sana sini dan mcm2 lah..
    tp aku rase yonghwa tak gerun sbb da 4 kali jd guest, n aku rasa FNC pun mmg kerah tenaga artis dia.. wakakakaak..
    paling happy jd guest RM is Park BoYoung,kekekek comel je dia die hard fan RM tu….

    kalau akula..aku nk jd guest n satu grup dgn jaesuk kalahkan sparta kook!! kkkkkkkk.. sapa tak ketawa tgk show ni mmg something wrong dgn dia,sbb aku da test tgk dgn org yg zero pasal k-entertainment diorang leh gelak sakan..

    **da lama aku x komen mcm buat karangan kat blog ko ni.. LOL

  6. salam, tgk show ni pon sb yonghwa gak, mula2 donlot episod 7 sb ad yonghwa tp sekrng dah jadi peminat setia after WGM, last donlot episod 46 guest suami hwangbo haahahah

  7. memang antara feveret k-variety saya gak nih.

    sejong tu nama king yang memerintah korea zaman joseon dynasty dulu, hurul. dia ni la yang cipta hangul punya system yang diguna pakai orang korea sampai sekarang. bukan anak mishil tau. king sejong anak kepada dong yi. kalo tgk historical drama dong yi tu, anak dia tu la yang jadi sejong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *