Mengimbau sejarah, memula langkah…

Assalamualaikum semua.

Tiba lagi hari kita menukar kalander…ehehehe…in fact it just another same next day, but changes do make us reflect back what we have done & what shall we improve.

Me & Work…

Let’s start with the real me. 2010, tahun yang sangat mencabar dalam kerjaya. Banyak sangat perubahan. Dari pekerja goyang kaki di pejabat consultant to cube workstation in site office to a big room as design studio. I’m actually officially change 3 companies during this year…haha…tho the fact it’s all under the same company. Dari seorang yang tak tahu apa kepada seorang yang diberi amanah berat.

Banyak yang dipelajari sepanjang 2010. Banyak dugaan yang buat kita rasa bersyukur sangat kita rakyat Malaysia yang diberi kemudahan berkerja & menimba ilmu dan rezeki dengan mudah. Berkerja hampir 10 jam setiap hari bukanlah sesuatu yang best. Tambah lagi bila ntah tiba-tiba kita juga menjadi mangsa dipersalah oleh orang-orang yang bijak menyelamatkan diri. Mengejar masa dalam setiap yang dilakukan ketika mana ketelitian diperlukan.

Perkara yang paling menarik yang belum sempat saya blog ialah kes serbuan polis di tapak tempat saya berkerja. Hahaha, ini perkara biasa di tapak pembinaan kata pengurus projek. Tapi malangnya pekerja-pekerja sub-con yang sepatutnya sudah ada permit, rupanya masih dalam proses pengeluaran permit. Seminggu tanpa pekerja Indonesia, hampir lumpuh produksi kilang. Betapa pekerja Indonesia ini berkerja atas risiko nyawa. Dipenjara hanya kerana berkerja mencari rezeki…ironi sungguh. Dari sini juga dapat dilihat kenapa kita masih bergantung dengan sumber tenaga kerja luar. Pekerja Indonesia hanya menurut kalau disuruh kerja berat atau lebih masa. Pekerja tempatan takkan turun tunjuk muka kalau hujan di pagi hari.

Me & Online world

Berblog makin kurang. Itu sangat jelas, padahal baru awal January memindah blog ke hosting sendiri. Tapi berhosting sendiri rupanya membawa rezeki yang tak disangka.

Bermula hanya dengan bereksperimentasi mengguna sub-domain. Sepanjang 2010, sudah ada beberapa blog baru dibina di-bawah sub-domain. Kemudian bereksperimentasi membina forum, sungguh hangat pada setengah tahun pertama sebelum hampir kesemua ahli semakin sibuk dengan urusan masing-masing. Tak apa la, masih juga keep in touch di twitter dan group FB kan^^

Dan siapa sangka kegilaan membeli album-album artis Korea, akhirnya aku sendiri membuka kedai online sendiri…hahaha. Dan alhamdulillah, sungguh kadang-kadang rasa nak give-up sebab tersepit antara tuntutan kerja, keluarga dan kedai…namun Allah permudahkan juga mencari rezeki sampingan ini. Semoga 2011 berjalan lebih lancar dan memberi lebih rezeki^^

Me & Love Life…

That will be a shocking sub-title….hahaha…but love doesn’t only mean a boyfriend or husband isn’t it…hohoho. But i do really happy that I get to see real close three man that I adore so much…weehee^^ That was awesome eyh, get to be part of red ocean. Listen to them singing alive…just dream come true…ehehehe. And not to mention, dangerously traveling all-alone to KL..hahaha.

And I shall be greatful, during 2010…i meet and befriend too lot more people. Become more closed with people at work. Get to know them better. Get to know that 2 of my colleague love classical music just like me, and we somehow end up going to watch live orchestra that night…live is awesome ne^^

Our family grow bigger too. Both of my brother get married in 2010. InsyaAllah, in few months new nephew will see the world. Tho its hard time for our family right now, but what is life without hard time isn’t it.

From blog, twitter and Kstore, i get to know a lot of people. Have a chance to meet Geng Ottoke real live is awesome…hehehe. Who would guess kimchi that I just knew last 2009, meet her once early 2010…and now partner-in-crime that make a lot of Malaysian k-pop fans become poor in money but get lots of cool stuff in return…hahaha. Get to know Kak Kino, Noni & Eir…and the rest of Redstar staff…woohoo, hope can join you guys again in next project eyh^^ (and another swee kang session okie^^)

Baru rasa macam semalam gugu-gaga dengan lee min ho kat 2009 KBS drama Award. Bila tengok KBS Drama Award lagi baru terasa dah setahun berlalu. 2010 is awesome & challenging year. I know days, months & years ahead will be more challenging.

Qouting Baker Kim Tak Gu ep29:

Ma Jun:
How can you be like that? How can you keep smiling like that?
You’ve only had things taken from you until now. Your Mom was taken and your Father was taken. And you were kicked out of Geosung. Shin Yu Kyung was taken and everything else was taken.
How can you be like that?
Do you not have a heart, are you dumb or…
are you really okay?

Tak Gu:
How can I be okay? It’s not that I don’t know anger,
it’s not that I don’t feel it’s unfair,
and it’s not that I can’t feel pain in my heart.

Ma Jun:
Then? How can you bear it like it?

Tak Gu:
Because I need to live.
While I’m alive, nothing is over.
Just because today was good, my life isn’t over.
And just because today was bad, my life isn’t over either.

Good things and bad things…they all go away.

5 thoughts on “Mengimbau sejarah, memula langkah…

  1. hihihihi.. me like this!!
    yeaaa partner in crime mengabiskan duit org just to get some cool and awesome kpop n jpop stuffs…
    janji puas hati… and thank you for those who supporting us…
    live life to the fullest yawwww!!~

  2. hhhehehe..na du ..gu ga ga over leeminho like crazy….ahaha..
    HEPI NEW YEAR DONGSAENG!
    semoga busines berjalan lancar dan semoga memperolehi kejayaan yang lebih bermakna di tahun baru ini.
    and GENG OTTOKE ftw!!! semoga berkekalan persahabatan..amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *